HomeKostuumsAccessoiresBestellenContact
De Elephant Parade is een organisatie die sinds 2007 wereldwijd grote polyester babyolifanten tentoonstelt en veilt, die worden beschilderd door bekende en minder bekende artiesten. Hiermee brengen ze geld binnen voor het behoud en de bescherming van de Aziatische olifant. Wij helpen sinds de oprichting mee met het beschilderen en restaureren van deze fantastische objecten en nodigen iedereen dan ook graag uit om hieronder onze creaties te bewonderen.

 

Alice in Wonderphant
In 2016 kregen we de opdracht om zestien olifanten te beschilderen voor de Elephant Parade. Twee ervan mochten we met een eigen ontwerp beschilderen en dit pakten wij graag aan. Wij bedachten het thema ‘Alice in Wonderland’, dat we uitvoerig hebben uitgewerkt door de originele illustraties kleurrijk over de olifant te verspreiden.

Veel bekende thema’s komen hierbij aan bod; het theefeestje met de Mad Hatter, de haas en de muis, het konijn met zijn horloge, het labyrint van de Harten Koningin, de blauwe rups die zit te roken op een paddenstoel en een gekke dodo. De grijnzende kat is zowel in de boom te zien als verbeeld in de ogen en staart van de olifant, waar de sleutel naar Wonderland aan hangt.

Ook andere thema’s komen voorbij, zoals een bread and butterfly, een rocking horsefly, een aangeklede dodo, een half rood geschilderde struik met rozen, een cricketspel met flamingo’s en egels en het kleine deurtje, waar Alice naar kijkt. In het gras is een cupcake te zien met een bordje ‘eet mij’ en een flesje met het label ‘drink mij’, zoals in de boeken beschreven wordt. Tot slot is er achterop een rozenstruik met gezichtjes te zien en op de buik het gat waar Alice doorheen gevallen was.

Kortom, zoals op al onze olifanten is er ook op deze heel veel te zien.
Hommage to Keith Haring
De tweede olifant die we in 2016 mochten beschilderen met een eigen ontwerp was ‘Hommage to Keith Haring’, een eerbetoon aan de welbekende pop art schilder. In zijn stijl hebben we de knalgele olifant beschilderd met verschillende olifantjes en harten. Het olifantje geeft de toeschouwer een vriendelijke knipoog.
Cygnifant
In 2011 hebben we de olifant ‘Cygnifant’ beschilderd, genoemd naar het sterrenbeeld Cygnus, de Zwaan. Alles op deze olifant staat in het teken van de zwaan en folklore en verhalen rondom dit prachtige dier. De ene zijde representeert de nacht, de ander zijde de dag.

De gouden zwaan uit het bekende sprookje ‘zwaan kleef aan’, vliegende zwanen uit het sprookje ‘witte zwanen, zwarte zwanen’ en een sprookjeskasteel op de achtergrond van een scène uit de opera ‘Lohengrin’, uitgespeeld voor de Beierse ‘zwanenkoning’ Ludwig II. Verder zijn er rondom her en der zwanen te bewonderen en tot slot is er nog het arme zwaantje uit het sprookje ‘het lelijke jonge eendje’ (dat wat ons betreft echter een prachtig diertje is).
Evolifant
In 2010 hebben we een olifant mogen ontwerpen, die wij Evolifant hebben genoemd. Het concept van deze olifant is het idee dat de olifant vanwege de verwoesting van de aarde en de stijging van de zeespiegel na vele eeuwen zou evolueren. Het dier zou zich aan nieuwe omgevingen aanpassen op het land, in de zee en in de lucht. Symbool voor de hoop op een goede toekomst zoals in het Bijbelse zondvloedverhaal is een olijftak, die de olifant in zijn mond draagt.

Zo is er in zee een aantal zeeolifanten te zien. Sommige lijken op zeekoeien en andere op diepzeevissen, getooid met een lampje op het voorhoofd. In diezelfde zee is een museum te zien met in een vitrine de laatste olifant zoals wij die kennen.

In de woestijn zien we olifanten die zich hebben aangepast als kamelen, met bulten op de rug en ook kleine olifantjes die zich hebben ingegraven en zich in de schaduw van een rots verschuilen, met zeiloortjes die de warmte moeten reguleren. Aan de andere kant verschuilt zich in de schaduw een schorpioen olifantje met een lampje in zijn staart, als knipoog naar de diepzee olifant op de poot daar tegenover.

In de woestijn staat een rots in de vorm van een olifant. Daarop bevindt zich een gevleugelde olifant, die zich bij zijn vrienden voegt in de lucht.

Op ijsschotsen, die de scheiding vormen tussen de surrealistische zee- en woestijnwerelden, leeft een soort die men de nieuwe mammoet zou kunnen noemen, geheel aangepast aan de barre koude.

Van deze olifant is ook een gedetailleerd schaalmodel gemaakt.
Surrealephant
In 2009 hebben we het ontwerp ‘Surrealephant’ bedacht en op een olifant geschilderd. The thema van deze olifant, de bescherming van de Aziatische olifant, is op surrealistische wijze uitgevoerd.

Zo is er bijvoorbeeld op de zeezijde van de olifant een olifantje in een fles te zien, dat een noodoproep symboliseert voor deze soort, of Ganesha, een olifantsgod. De phoenix op het voorhoofd, de babyolifantjes uit de bloemen en het olifantje in het ei symboliseren de wedergeboorte van de olifant. In een idyllische scène leven de olifanten in overvloed en vrede. Op de grens tussen land en water neemt een olifant een kijkje onder water; een knipoog naar de surrealistische werken van Salvador Dalì.

De stam van de boom op de rechter voorzijde, waar de phoenix zijn nest in heeft gebouwd en waaruit de bloemen voortkomen, is als je goed kijkt een olifant met drie poten. Dit verwijst naar de olifant waardoor de Elephant Parade is opgericht, het meisje Mosha, dat op een mijn had gestaan en daardoor haar pootje was verloren. Zij moest een prothese voor haar poot en die is deels door de veilingen gefinancierd.

Deze olifant bracht overigens op de veiling een indrukwekkende € 12.000,00 op!
O Lief Fantje
In 2008 hebben we de gelegenheid gekregen om een staand olifantje te ontwerpen. Deze hebben we een lichtgele basis gegeven met daarop een veelheid aan vlinderdraakjes. Bovendien bevindt zich bovenop de slurf een driedimensionale vlinderdraak.

Er zijn vele dag- en nachtvlinders op dit lieve olifantje te vinden; zijn er een paar die je herkent?

Bovendien is er ook een draakje in de vorm van een libel bij; kun je hem vinden?
Kleinere modellen
Voor enkele particuliere klanten hebben we enkele kleinere modellen mogen beschilderen, zoals twee olifantjes met een Grieks landschap, een olifantje met hondenportretten en één met kinderportretten. Tijdens een schilderworkshop mochten we in enkele uren een olifantje beschilderen in een klassiek patroon van grijs met een rug- en hoofddekje. Voor een andere klant hebben we gevlekte paarden in een sneeuwlandschap en dolfijnen in het water mogen schilderen en tot slot een modern beschilderde olifant met de bedrijfskleuren en het logo van een verzekeringsmaatschappij.
Overige ontwerpen
In 2007 hebben we onze eerste olifant beschilderd voor de Elephant Parade; het betrof een olifant die we tijdens een periode van tien weken in een lokale bouwmarkt mochten beschilderen bij wijze van promotieactie. Hieruit ontstond de olifant ‘Binnen en Buiten’, die aan de ene kant uit een interieur bestaat met een raam naar buiten en aan de andere kant uit een tuin met een raam naar binnen.

In hetzelfde jaar hebben we voor een sponsor een olifant mogen ontwerpen (binnen een afgekaderd onderwerp) voor het treinenbedrijf Railfeeding. Dit bedrijf verzorgt voor andere spoorwegondernemingen in onder andere de Antwerpse haven, die op deze olifant afgebeeld staat. Net zoals de gele neus van de treinstellen hebben we de olifant een gele neus gegeven door middel van een opkomende zon. Tijdens de veiling bracht deze olifant het enorme bedrag van € 11.000,00 op!

Tot slot mochten we voor de Belgische radiozender Radio 2 in beperkte mate een olifant ontwerpen in twee voorgeschreven kleuren; leuk, maar niet heel uitdagend. Toch hebben we er iets liefs van weten te maken.
Restauraties
Al sinds 2007 helpen wij de Elephant Parade met het herstellen van de olifanten, die vaak tijdens een periode van enkele maanden in grote steden komen te staan. Op locatie in plaatsen in Nederland, in Londen, Kopenhagen, Antwerpen, Trier en andere locaties hebben wij vele olifanten weer hersteld. Wij herstellen hierbij zowel de toplaag met polyester plamuur als de originele kleuren. Geniet hier van enkele spectaculaire voorbeelden.

Contact gegevens

Werk- en postadres:
Van Aerssenstraat 36d
3135 AC Vlaardingen
Tel: 06 12 07 99 71

atelierphantasma@yahoo.com

KvK nummer:
63198762

BTW-nummer:
127180850B02

Links

Facebook   Etsy   Instagram   DA   Tumblr   Twitter   Pinterest   LinkedIn