HomeKostuumsAccessoiresBestellenContact
Hoewel het officieel onderdelen zijn van kostuums, beschouwen we de kronen, hoeden en hoofdsieraden ook als kunstvorm. We hebben inmiddels voor verschillende elven, Christine uit the Phantom of the Opera en enkele andere musicalkarakters verschillende hoofddeksels geproduceerd, zoals kronen, tiara’s circlets en hoeden.

 

Hoofdsieraden uit the Hobbit
Voor onze replica van het kostuum van elvenkoning Thranduil uit ‘the Hobbit, the Desolation of Smaug’ van Peter Jackson hebben we een kroon moeten namaken die het bos representeert waar dit karakter de over heers en deel van uit maakt. Geen gemakkelijke taak, aangezien het uit een ingewikkeld takkenpatroon bestaat dat precies om het hoofd past en Thranduil een koninklijke en gevaarlijke uitstraling verschaft. Dit is zijn herfstkroon, dus dit kunstwerk moest ook versierd worden met blaadjes en besjes in verschillende herfsttinten.

Wat het geheel extra lastig maakt, is dat de kroon los lijkt te hangen, want hij steunt nergens echt op het hoofd. Daarom hebben we bij dit project een pruik op maat laten maken (Michel van Oostveen), bestaande uit echt haar, aangezien alleen een dergelijke pruik recht zou doen aan het totaal plaatje van dit rijke en uitgebreide kostuum. De kroon is in de pruik genaaid en moet dan ook na iedere draagbeurt uitgehaald worden om de pruik te verzorgen. Dit is gelukkig wel de moeite waard, aangezien je als Thranduil alleen perfect ergens kan verschijnen.

Het frame bestaat uit een basis van ijzerdraad met aquareltape, waarop er met twee componenten klei een houten structuur is gemodelleerd om de veelheid aan kronkelige en puntige takken zo goed mogelijk weer te geven. Met verschillende schildertechnieken hebben we zowel het hout als de bladeren en besjes in vele kleuren beschilderd om het origineel zo goed mogelijk te benaderen. Op een vergelijkingsafbeelding zie je de originele kroon links en die van ons rechts. Wij vinden zelf, dat het resultaat erg geslaagd is.

Bij het kostuum van Lindir, de rechterhand van Elrond uit ‘the Hobbit, An Unexpected Journey’ hebben we tevens een pruik opgemaakt en daarbij een zogenaamde circlet gemaakt, die perfect moest lijken op het origineel. Dit zilveren hoofdsieraad bestaat uit een ingewikkeld vlechtwerk van zilver, met een ingekerfd lijnenpatroon. Met de grootste precisie hebben we dit vlechtwerk nagebootst met metaaldraad en klei. Het resultaat hebben we zilver gespoten en in de pruik genaaid. Wij vinden zelf dat hij erg goed gelukt is. Oordeel vooral zelf.
Ithilwen’s hoofdsieraden
Voor het prachtige elven karakter Ithilwen, de vrouw van koning Thranduil van Mirkwood, hebben we verschillende hoofdsieraden gemaakt. Ten eerste een bij haar maan- en vlinderjurk passend nachtvlinder hoofdsieraad, dat achterop in het haar kan worden gestoken. Het diertje is versierd met zilveren ketting en voorop met een Swarovski hanger in de kleur ‘Crystal AB’, die het maanlicht representeert.

De vlinder is onder andere vervaardigd van twee componenten klei, waarmee het mogelijk is om de kleinste details zoals veervormige antennes, haartjes op het lijfje en de nerven in de vleugels vorm te geven. Uiteindelijk is het diertje tot leven gekomen door het te beschilderen in dezelfde grijstinten, donkerblauw en parelmoer als in de jurk te vinden zijn.

Voor een ander kostuum van dit karakter, de lichtgrijze jas die lijkt op die van haar gemaal Thranduil, is een bijpassende kroon gemaakt, alsmede een broche en een halssieraad van dezelfde aard. De kroon is, net als de herfstkroon van haar man Thranduil, gemaakt van een takkenpatroon, dat scherp en gevaarlijk om het hoofd kronkelt, versierd met bloemen van de herfstaster en bessen van de vlierbes, die in de herfst rijpen. Net als bij zijn kroon omlijsten twee uitlopers haar gezicht, maar in haar geval sluit de kroon zich bovenop het hoofd, zodat deze makkelijker te dragen is en niet in het haar hoeft te worden bevestigd. De basiskleur van dit doorleefde hout, dat van klei is vervaardigd, bestaat uit bruintinten, rood en paars. Een bleke waas maakt het hout breekbaar en dor, hoewel het volop in leven is. Het geheel straalt zowel kracht en gevaar uit als vrouwelijkheid en teerheid.
Hoofdsieraden van Elven en fairy’s
Voor ons Warrior Elf kostuum hebben we naast een halssieraad ook een circlet (hoofdband) mogen maken, die oogt alsof hij van beschilderd metaal is gemaakt in een gouden kleur. We waren enigszins gebonden aan een bestaand voorbeeld, dus wij hebben getracht deze zoveel mogelijk te benaderen. Met zijn sierlijke krullen en met uitbundige groen met rode bloemen aan weerszijden van het hoofd maakt dit sieraad het gehele plaatje meer dan af.

Voor ons gouden fairy kostuum hebben we naast vleugels en sieraden ook een hoofdsieraad ontworpen. Het is gemaakt van vier strengen gouden parels en eindigt voorop het hoofd in een gouden vlinderornament, die door ons gevuld is met puntsteentjes in de kleur goud van Swarovski. Het geeft het kostuum een extra sprookjesachtig uiterlijk.

Bij de goede elvenkostuums die we hebben ontworpen voor de theatergroep op stelten ‘Ingrallae’ hebben we ook hoofdsieraden ontworpen. Deze bestaan uit een dubbele band van rocailles in verschillende toepasselijke kleuren en hangers met cabochons in passende kleuren, die op het voorhoofd hangen. Zo verkregen de dragers van de kostuums een dromerige uitstraling.
Kroon van de Star Princess
Voor onze replica van de Nederlandse versie van het kostuum van de Star Princess uit de musical ‘the Phantom of the Opera’ mochten wij tevens een replica maken van de kroon, die Christine op haar hoofd draagt als zij in dit kostuum ronddanst tijdens de scène ‘Bal Masqué’.

Wij hebben aan een versierde tiara een tweede tiara bevestigd en daarop dubbele sterren bevestigd, zoals die ook elders in het kostuum te vinden zijn. Op dit geheel is een met glitter besprenkelde maansikkel bevestigd, die versierd is met enkele sterren en manestralen, die zijn gemaakt van verschillende kralen, die ook in de rest van het kostuum te vinden zijn. Het geheel is afgetopt met plaksteetjes, voor een extra glittereffect. Wij zijn erg trots op het resultaat.
Hoeden
Voor onze versies van vampierkostuums, geïnspireerd op vampiers uit de musical ‘Tanz der Vampire’, hebben we ook hoeden bedacht. Voor de groene vampierjurk met vleermuismouwen en sleep hebben we een grote hoed bekleed met de groen met zwarte glansstof van de jurk. Die hebben we verouderd met een schildertechniek en daarop applicaties genaaid van zwart kant, om het een grimmig uiterlijk te geven. Langs de rand van de hoed hangen grijze en zwarte kanten rafels. De hoed is bovenop afgevuld met enorme handgemaakte rozen, die zijn gemaakt van stoffen die ook in de jurk voorkomen; groene en grijze viscose, zwart kant en verschillende soorten band. Daarin staat een aantal veren geprikt, die hun beste tijd gehad hebben, net zoals het geval is bij de vampiers die in de scène ‘Ewigkeit’ in de musical stoffig en versleten hun graf uitgeklauterd komen. Wij denken dat wij deze sfeer recht hebben gedaan met dit kostuum.

Dit geldt ook voor het herenkostuum dat we met die gedachte in het achterhoofd hebben gemaakt en hebben versierd met een tricorn. Deze zelfgemaakte naar drie kanten omgevouwen hoed is bekleed met dezelfde grijze taftzijde als die van de jas en versierd met rafels zwart en wit kant, om het geheel te verouderen. De rand van de hoed is versierd met ook elders in het uniform gebruikt gouden kant, dat is afgebiesd met rafelig goudband. Uit de hoed steekt een aantal rafelige veren, om het kostuum een sfeer van vergane glorie mee te geven.

Bij onze replica van het kostuum van Elphaba uit de musical ‘Wicked’ hebben we tot wee keer toe een heksenhoed gemaakt, zoveel mogelijk lijkend op het asymmetrische en kromme exemplaar dat dit karakter met trots draagt. De hoed is bekleed met een zwarte stof met textuur en rondom de rand en de bol afgezet met breed hoedenband.

In de musical ‘Rudolf’ draagt de maîtresse van kroonprins Rudolf van Habsburg, om wie de musical draait, een geelgroene linnen jurk en een lichtgroene hoed, afgezet met groen bolletjesband en rondom de bol een grote strik, gemaakt van de stof van de jurk. In de prachtige omgeving van Mayerling, het Oostenrijkse jachtslot waar de twee geliefden veel tijd doorbrachten en op het Roseninsel, een Beiers eiland waar Rudolf graag op bezoek kwam bij zijn oom Ludwig II., komt de jurk met het hoedje perfect tot zijn recht, zoals op de foto’s te zien is.

Contact gegevens

Werk- en postadres:
Van Aerssenstraat 36d
3135 AC Vlaardingen
Tel: 06 12 07 99 71

atelierphantasma@yahoo.com

KvK nummer:
63198762

BTW-nummer:
127180850B02

Links

Facebook   Etsy   Instagram   DA   Tumblr   Twitter   Pinterest   LinkedIn