HomeKostuumsAccessoiresBestellenContact
Al sinds jonge leeftijd werden wij geïnspireerd door de natuur. Dieren, planten, prehistorisch leven, het heelal, anatomie, biologie; alles was het waard om je over te verwonderen. Door te tekenen, schilderen en knutselen probeerden we deze geliefde onderwerpen te herscheppen en gebruiken als basis voor nieuwe creaties. Zo ontstonden ook zelf bedachte creaties, die er steeds overtuigender uit kwamen te zien. Hieronder een aantal zelf bedachte wezens. De ene reeks doet denken aan huidige of uitgestorven diersoorten en sommige daarvan zijn verbluffend realistisch; de gorgodons zijn komische wezens die met hun kostuums verschillende beroepen of types uitbeelden. Droom mee en stap een moment in onze fantasiewereld.

 

Zelf ontworpen dieren
Op een rij vertoont zich de ene na de andere vreemde creatie, die dusdanig op een bestaand dier lijkt, dat je zou gaan twijfelen. Had ik deze niet eerder ergens gezien? En toch is het allemaal maar van klei en fijntjes beschilderd met acrylverf.

Ten eerste is er de pleiodelphis, een op een dolfijn lijkend zeedier. Met zijn tandeloze, snavelachtige bek jaagt hij op zachte prooidieren zoals kwallen en inktvissen, die hij met zijn grote ogen in de heldere tropische wateren goed kan opsporen. Het beeld balanceert op zijn flippers en lijkt te zweven.

De loopvogel houdt het midden tussen een casuaris en een dinosaurus. Ze is felgekleurd en kan zich in de onvriendelijke omgeving van de woestijn goed verdedigen met haar sterke staart en poten, terwijl ze met haar naar de grond gerichte ogen jaagt op hagedissen en insecten, die ze met haar voorpoten vangt. Ze kan met gemak een snelheid van veertig km. per uur halen. Een fossiel dat van dit dier is opgegraven toont dat er in de loop van de evolutie zo goed als niets aan dit ontwerp is veranderd.

De batrachops, een kikkerachtig reptiel dat zich in sloten en plassen schuilhoudt, verdedigt zich door zijn harde pantser en waarschuwt roofdieren dat hij giftig is door zijn felle kleurpatroon, dat tevens goede camouflage biedt tussen de waterplanten.

Het vleerdier is een op een vleermuis lijkend dier met een vlieghuid tussen haar verlengde pink en de hiel van haar achterpoten en tussen haar staart en achterpoten. De overige vingers gebruikt ze bij het oppakken en verschalken van insecten, die ze met haar uitstekende ogen naspeurt vanuit de lucht. Haar lange staart gebruikt zij als roer tijdens haar razendsnelle manoeuvres.

De schildfret, een zachtaardig diertje dat leeft van bloemen, vruchten en zachte planten, is verbazend wendbaar ondanks zijn gepantserde lijfje. De harde platen van keratine beschermen hem tegen vijanden; het diertje kan zich oprollen tot een bal zoals het gordeldier en het schubdier dat kunnen. Deze intelligente diertjes kunnen worden gehouden als gezelschapsdier.

Tot slot is er de hyaenide, die net als de hyaena in van aas leeft. Dit dier leeft echter solitair. Ze speurt de lucht af naar gieren en weet dan vervolgens waar ze haar volgende maaltijd kan vinden. Daarnaast heeft ze en uitstekend goede neus. Hyaeniden staan bekend als zeer goede moeders en zullen zich doodvechten voor hun jongen als dat nodig is.
Gorgodons
Deze komische wezens beelden op overdreven wijze verschillende types uit, zoals we die uit onze eigen maatschappij herkennen. Ze zijn ooit begonnen als grappig probeersel. Het wezentje dat eruit ontstond hield het midden tussen een draakje en een dodo.

De naam ‘gorgodon’ is gebaseerd op gargouille (waterspuwer) en gorgon (lelijke mythische vrouw). De dodo en de uitgang –don doen denken aan iets prehistorisch; kortom, een vreemd wezentje dat ons door zijn veelheid aan verschijningsvormen zelfs een beetje aan onszelf doet denken.

Contact gegevens

Werk- en postadres:
Van Aerssenstraat 36d
3135 AC Vlaardingen
Tel: 06 12 07 99 71

atelierphantasma@yahoo.com

KvK nummer:
63198762

BTW-nummer:
127180850B02

Links

Facebook   Etsy   Instagram   DA   Tumblr   Twitter   Pinterest   LinkedIn