HomeKostuumsAccessoiresBestellenContact
The Lord of the Rings is altijd een grote inspiratiebron geweest voor ons. Toen de Hobbit trilogie van Peter Jackson uitkwam waren we daar dan ook heel erg blij mee. We werden niet teleurgesteld; er zaten weer genoeg prachtige kostuums bij! De wondere werelden van de elfen, mensen en dwergen, geweldig! Zo gedetailleerd en goed uitgedacht. Het kon dan ook niet anders dan dat we dit heel graag na wilden maken. Geniet met ons mee van de diverse kostuums waar we replica’s van gemaakt hebben zoals Thranduil, Legolas en Lindir. We hebben ook kostuums gemaakt die geïnspireerd zijn op Lord of the Rings & The Hobbit.

 

Thranduil, King of Mirkwood
Thranduil, wat een prachtig en inspirerend karakter. Weta Workshop heeft weer een staaltje prachtig werk afgeleverd en het inspireerde ons dan ook dusdanig dat wij graag een replica wilden maken van deze bekende jas van Thranduil uit onder andere de intense scène met Thorin Oakenshield.

In eerste instantie hebben we het kostuum gemaakt van een antraciet-kleurige gekreukte stof die we op verschillende manieren hebben beschilderd en zo toegepast dat het lijkt of er diepte in de stof zit die ook in het origineel zit. Het patroon was op zichzelf ook een enorme uitdaging om te tekenen, maar wel een hele leuke uitdaging. We waren op zich heel tevreden met deze jas, maar, een tijdje later vonden we een stof die nóg beter paste omdat daar zowel het goud- als zilvertintje inzit, net als in het origineel. Dus besloten we een tweede versie te maken omdat deze nog beter zou gaan lijken. We hebben deze stof nog geverfd en beschilderd om de replica nog echter te maken.

We hebben ons laten vertellen door iemand die ook aan de jas uit de film heeft gewerkt dat het erg goed lijkt en het kostuum op de juiste manier vervaardigd is. Dat is natuurlijk een erg groot compliment waar we dan ook heel blij mee zijn; we wilden de ontwerpers én het karakter eer aan doen.

De (uit 33 panden bestaande) jas heeft overal piping van dezelfde stof en is gevoerd met een, net als in de film, blauw/bruine stof. Natuurlijk is Thranduil niet compleet zonder de broche op de jas, laarzen en de pruik met kroon. De basis van de broche is niet door ons vervaardigd, we hebben echter wel de steen aangepast met een stuk echt pyriet (is in de film ook) wat heel goed lijkt op het origineel. De laarzen hebben we geschilderd en laarskappen voor vervaardigd van skaileer om de specifieke vorm na te kunnen bootsen die Thranduil ook heeft.

Waar ook veel liefde (en arbeid) in zit, is onze replica van de kroon. Deze in herfstgebladerte getooide houten kroon is opgebouwd uit een basis van ijzerdraad en verder uitgewerkt met twee componentenklei en bewerkt en beschilderd met diverse technieken, om een effect te verkrijgen waarop het echt op hout is gaan lijken. De blaadjes zijn ook door ons beschilderd, net als de bessen zodat ze meer lijken op het origineel. De kroon zit vast op een echte pruik die net zo geknipt en gestyled is als in de film.

Al met al is dit een project waar we erg trots op zijn en bijzonder veel tijd, aandacht en liefde in hebben gestoken. Dit kostuum was geen opdracht, maar voor eigen gebruik en wordt hier gedragen door Anja.

Leuk om te weten is dat we naast Thranduil, ook een Legolas replica hebben gemaakt én zijn vrouw vorm hebben gegeven, die we Ithilwen hebben genoemd. Haar garderobe past heel goed bij de zijne, maar dan nét even anders en vrouwelijk. Neem gerust een kijkje bij de pagina van Ithilwen.
Legolas Green Leaf, Prince of Mirkwood
Legolas, de welbekende elf uit Lord of the Rings en natuurlijk The Hobbit.

We zijn zelf erg blij met de keuze van regisseur Peter Jackson om Legolas in het verhaal te brengen (hij komt niet voor in het boek). Hij woont immers op de locatie die gefilmd zou worden, Mirkwood (vertaald als ‘Demsterwold’), dus wij vonden dat een logische keus.

En wat bracht het ook weer prachtige kostuums met zich mee van Weta Workshop. Het inspireerde ons zoveel dat we besloten wat van Legolas zijn kostuums na te maken. Het is een soort combinatie van zijn reistenue en harnas in Mirkwood geworden.

We hadden intussen al wat ervaring met leer en gingen op zoek naar de juiste groene kleur. Uitgaande van een plaatje van Legolas in Laketown zie je verschillende kleuren groen erin terugkomen en wij besloten dat ook te gebruiken. Het origineel is van hertenleer, we konden daar helaas niet aan komen maar hebben mooie alternatieven gevonden van runder- en schapenleer.

Naast een tuniek van leer horen er ook laarzen bij, armbeschermers, riemen en schouder/borstbescherming. De riemen bevatten gespen die we hebben gecreëerd van ijzerdraad en twee componenten klei. De riemen en armbeschermers zijn gemaakt van bewerkt (ingesneden) en beschilderd tuigleer. De laarzen van hetzelfde leer als het tuniek. Het borst/schouderstuk is gemaakt van tientallen uitgesneden blaadjes leer, bewerkt en elk met de hand beschilderd. De schouderbescherming evenzo; het is een constructie van diverse stukken bewerkt en beschilderd leer.

De pruik is van echt haar gemaakt door Michel van Oostveen. Om het helemaal af te maken hebben we ook een mal gemaakt van onze oren en hier bijpassende elvenoren van gemaakt. Ook hier gaat eigenlijk op dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, dus kijk vooral even naar het eindresultaat! We zijn zelf erg trots op onze replica.

Dit kostuum was geen opdracht, maar voor eigen gebruik en wordt hier gedragen door Paul.
Lindir, Rivendell Elf
Voor de kenners een bekende elf uit zowel Lord of the Rings als The Hobbit. Lindir is een elf uit het gebied Rivendell en vormde met zijn prachtige kostuum een nieuwe uitdaging voor ons op naaigebied.

Na een uitgebreide studie bleken er bijzondere lijnen in te zitten die je niet vaak ziet in een patroon en zoals zo vaak met dit type film was een match met stoffen erg lastig te vinden. Toch vonden we een prachtige jacquard-achtige stof, een gelukstreffer op de markt. Een donkerblauwe stof met een bruin werkje en daarnaast ook nog prachtig roodbruin fluweel.

We hebben onze werkschets van Lindir besproken met iemand de kostuums heeft helpen maken in The Hobbit trilogie en hij bleek gelukkig helemaal te kloppen! Daar waren we natuurlijk erg blij mee.

Lindir heeft niet alleen een prachtig kostuum, maar ook bijzondere knopen, een halssieraad, gespen op de schouders om de cape bijeen te houden en een circlet (hoofdsieraad). Deze hebben we verwezenlijkt met ijzerdraad, twee componenten klei en zilververf. Ook de knopen hebben we zelf gemaakt, aangezien we niks konden vinden dat genoeg leek op het origineel. De pruik is zo gestyled en ingevlochten dat hij lijkt op de pruik van Lindir.

Dit kostuum was geen opdracht, maar voor ons eigen gebruik en wordt hier gedragen door Anja.

Contact gegevens

Werk- en postadres:
Van Aerssenstraat 36d
3135 AC Vlaardingen
Tel: 06 12 07 99 71

atelierphantasma@yahoo.com

KvK nummer:
63198762

BTW-nummer:
127180850B02

Links

Facebook   Etsy   Instagram   DA   Tumblr   Twitter   Pinterest   LinkedIn