HomeKostuumsAccessoiresBestellenContact
Keizerin Elisabeth (1837 – 1898), bij vele alleen bekend als Sisi uit de beroemde filmtrilogie met Romy Schneider, was in werkelijkheid een allesbehalve romantische figuur. Ze heeft een niet zo’n sprookjesachtig leven gekend, zeker vanaf het moment dat ze als jong tienermeisje in het huwelijk trad met de jonge Keizer van Oostenrijk, Franz Josef.

Zij voelde zich een vreemde eend aan het hof en voelde zich erg eenzaam en onbegrepen. Ze miste haar thuis in Beieren, waar zich ook haar lievelingsneef bevond, Koning Ludwig II. van Beieren, die ze zo nu en dan bezocht. Haar rusteloosheid leidde haar weg van haar gezin en ze reisde van hot naar her. Op een kwade dag in 1898 werd zij van het leven beroofd door een onverlaat die haar in Genève zonder geldige reden in haar borst stak met een vijl. Ze liet een ontroostbare man achter.

 

Sisi’s sterrenjurk
Zo geroemd ze was om haar schoonheid, zo onzeker was ze over haar uiterlijk, zeker nadat ze ouder werd. Dit is haar beroemdste portret, geschilderd door de kunstenaar Franz Xaver Winterhalter en één van de meest favoriete portretten van haar man, die haar adoreerde.

Met deze replica hebben we gepoogd om, ondanks het schaarse materiaal dat van deze jurk bestaat (slechts dit ene schilderij), een zo correct mogelijk resultaat te bereiken dat recht doet aan dit toonbeeld van schoonheid en gratie.

Kijkend naar vergelijkbare kleding uit die tijd hebben we dit kostuum bestudeerd, geschetst, op patroonpapier uitgewerkt en vervaardigd uit stof. De vele meters taftzijde, bruidstule en ongekleurde zijde zijn getuige geweest van de vele uren werk en liefde die in dit kostuum zijn verwerkt. Op elk van de meer dan vijfhonderd geappliceerde gouden sterren op de rok is met de hand een glanssteentje bevestigd en op die van het lijfje zitten er per stuk elf van verschillende groottes.

Bij de jurk hebben we een armband gemaakt met daarin een portret van haar favoriete neef Ludwig. Een dergelijk type sieraad, bestaande uit een cabochon met een portret, met een armband van parels, werd door haar veel gedragen.

Voor het blad ‘Visie’ van de omroep EO hebben we een versie gemaakt op maat van de presentatrice van ‘Geloof en een Hoop Liefde’ die het kostuum voor een fotoshoot zou dragen. Met haar zwarte waaier ziet zij er oogverblindend uit en zo sierde zij onverwacht de voorzijde van het magazine!

Op één versie van het lijfje hebben we op de halslijn, boven de lagen opgerimpelde bruidstule en pofmouwtjes een rij gouden parels genaaid. Op de andere versie zit er op die plaats een gouden koord, dat door een crèmekleurig antiek kantje zit geregen. Op de voorzijde zit een rozet van bruidstule.

Beide versies geven zo goed mogelijk de sfeer weer van het oorspronkelijke schilderij: een indrukwekkende, gracieuze en mysterieuze vrouw van ongeëvenaarde schoonheid.
Sisi’s Hongaarse kroningsjurk
In 1867 werden Oostenrijk en Hongarije met elkaar verenigd, mede door de politieke invloed van Sisi. Tijdens de ceremonie werden zij en haar man gekroond tot Koningin en Koning van Hongarije. Hierbij droeg zij een uitgebreide jurk in Hongaarse stijl, bestaande uit een brede, champagnekleurige rok met wit kant en tule en een enorme sleep. Het donkerblauwe lijfje is versierd met parels, kant en strikken. Een prachtige kroon met kanten sleep maakt het geheel af.

Onze replica bestaat uit grote hoeveelheden satijn, kant, taft, tule en fluweel. Het uit vele panden bestaande lijfje is versierd met twee soorten kant langs de halslijn en borst. Het pofmouwtje is tevens met kant versierd en met grote strikken. Het voorpand is met meterslange parelkettingen met druppelvormige parels overspannen.

De rok wordt bedekt door lagen witte tule en kant, die trapsgewijs via vele enorme vouwen naar de sleep toe lopen. Ze zijn opgerimpeld en versierd met biaisband en een tule kantje. Op de voorzijde ligt een schort, bestaande uit verschillende lagen kant. Ook de sleep aan de kroon bestaat uit dit kant.

Bij het kostuum is een ketting ontworpen, licht gebaseerd op het rijke zilveren sieraad dat Sisi tijdens de ceremonie droeg.

Contact gegevens

Werk- en postadres:
Van Aerssenstraat 36d
3135 AC Vlaardingen
Tel: 06 12 07 99 71

atelierphantasma@yahoo.com

KvK nummer:
63198762

BTW-nummer:
127180850B02

Links

Facebook   Etsy   Instagram   DA   Tumblr   Twitter   Pinterest   LinkedIn