HomeKostuumsAccessoiresBestellenContact
Tanz der Vampire is een musical van Roman Polanski, gebaseerd op zijn film ‘The Fearless Vampire killers’ uit 1967. Een professor genaamd Abronsius gaat naar Transylvanië met zijn hulp/student Alfred op zoek naar vampiers om hun bestaan te kunnen bewijzen. Ze komen allerhande karakters tegen in het dorp waar ze verblijven zoals de herbergier Chagall, diens vrouw Rebecca en hun mooie dochter Sarah, op wie Alfred direct verliefd wordt. Als Sarah verdwijnt gaan de professor en Alfred erachteraan. En dan begint het avontuur. De musical is in première gegaan in Wenen in oktober 1997 met Steve Barton in de rol van Graf von Krolock, een acteur die ook een grote inspiratiebron vormt voor ons atelier. Via deze musical is Sanne bij het atelier gekomen, daar leerden we elkaar allemaal kennen. De muziek met veel rockinvloeden is prachtig (Jim Steinman, de man achter Meatloaf) het verhaal is grappig, duister en ontroerend tegelijk. De kostuums zijn ook bijzonder inspirerend en nog steeds zijn we er niet klaar mee en zullen in de toekomst ook meer produceren van deze geweldige musical. We hebben zowel kostuums geïnspireerd op de musical evenals replica’s van diverse karakters gemaakt (Alfred, Sarah, Herbert, Graf von Krolock) en het ensemble (finale kostuums van de herderin en koning).

 

Vampire corset dress
“Kunnen jullie een vampierjurk maken, geschikt voor een bal, die gebaseerd is op het lijfje uit Phantom of the Opera en met rood en zwart?”

Natuurlijk kunnen we dat! Wat waren we blij met deze opdracht. Als inspiratie kregen we de musical Tanz der Vampire mee en een foto van Sarah Brightman als het karakter Christine in Phantom of the Opera, in de zogenaamde Slavegirl outfit.

We besloten de vorm van het lijfje ongeveer gelijk te houden en ook de gouden versiering te hanteren. In het origineel zijn de panden van het lijfje om en om rood en groen, maar we besloten hier één kleur te nemen, donkerrood.

Gouden kant siert de scheiding tussen de panden en op de borst is een gouden kantapplicatie te vinden die we zelf hebben gevuld met rode opnaaistenen en verschillende tinten gouden pailletten en rocaillekralen.

Aan de onderzijde van het lijfje is tevens een baan gouden kant te vinden, een riem als het ware, die gevuld is met dezelfde kralen, pailletten en opnaaistenen. Omdat ze graag een korsetlijfje wilde hebben maar niet te stijf, hebben we gekozen voor plastic baleinen en een rijgsluiting.

De rok, bestaande uit een zwarte, rode en donkerrode laag van taftzijde is een spannende asymmetrische samenstelling met verschillende lengtes en ophaalpunten die vrouwelijk en toch stoer overkomt. Het zou absoluut niet misstaan op een vampier dansfeest.

De randen zijn afgewerkt met zwart borduurgaren voor een subtiele glans en bracht ook de kleur zwart weer terug op de rode rokken.

Soms is het leuk juist nadruk te leggen op afwerking, dat doen we dan graag met mooie kwaliteit borduurgaren. De klant was heel erg tevreden en heeft de jurk zelfs gedragen naar de musical Tanz der Vampire!

Op de foto’s wordt het kostuum gedragen door Anja, die speciaal voor de gelegenheid dit kostuum gecombineerd heeft met een ketting die we voor onszelf hebben geproduceerd.

Heel toepasselijk; een portret van musicalacteur Steve Barton als Graf von Krolock uit Tanz der Vampire, siert deze uitgebreide zogenaamde ‘choker’ van prachtig kant wat versierd is met diverse kralen, zwarte en antraciet Swarovski stenen en hart en zwarte en zilveren rozen.

Leuk om te weten is dat we ook replica’s hebben gemaakt van Tanz der Vampire zelf.
Green Victorian dress with hat
Geïnspireerd op de bijzondere musical Tanz der Vampire en dan met name het ensemble tijdens het ‘Ewigkeit’ nummer, waarin een groep stoffige vampiers in periodekostuums uit hun graf komen kruipen. We wilden iets maken wat er goed tussen zou passen.

We kozen een glanzende zwarte stof met groene tegendraad die zorgt voor een spannende donkergroene glans die met elke lichtval anders lijkt. Dit is gecombineerd met dezelfde stof in het zilver/grijs.

De bustle en waterval op de achterkant van de rok doen denken aan Victoriaanse tijden, met een duistere twist.

Prachtige stoffen en luxueuze versiering bijvoorbeeld langs de hals en mouwen. Maar ook stukken gescheurd kant en gerafelde stof; een mouw die niet meer aan de schouder vast zit; slechts een schijn van de pracht en praal van wat ooit was.

Grote mouwen, een sleep met punten, een vleermuis applicatie; tekenen van duisternis en aanwezigheid van Graf van Krolock. In dit kostuum is bijzonder veel soorten kant en applicaties gebruikt om dat gevoel van luxe te geven, maar tegelijk is het oud en vergaan.

Het mooiste van dit kostuum is misschien nog wel de hoed; een grote Spaanse hoed compleet bekleed met de groene stof van de jurk, applicaties van zwart kant met gaten eruit alsof hij ooit geheel beleed was met groen en daaroverheen zwart kant. Eén kant van de hoed is opgeklapt en de andere kant is gevuld met grote handgemaakte rozen van dezelfde stoffen en kantstof als de jurk, ook de andere gebruikte kantjes en versieringen van de jurk komen terug in deze hoed. Een stel zwarte veren maakt het geheel af.

Dit kostuum was voor ons eigen gebruik en wordt gedragen door Sanne.
Uniform
Geïnspireerd op de bijzondere musical Tanz der Vampire en dan met name het ensemble tijdens het ‘Ewigkeit’ nummer.

Dit uitgebreide antraciet kleurige uniform, helemaal met de hand geborduurd, is een duistere versie van een regulier uniform; waarbij alles een vleermuisthema heeft gekregen.

Het is gemaakt van taftzijde gecombineerd met goud, zilver en zwart kant. Vooral de kraag en manchetten zijn prachtig geworden, met dik borduurwerk wat vele dagen heeft gekost in de vorm van vele vleermuizen.

Dit uniform bevat epauletten, ook deze zijn versierd met geappliceerd kant en borduurwerk. Een applicatie van kant wekt de suggestie van een verfijnde riem, wat de jas een rijk effect geeft. In het gehele uniform zijn vleermuizen en vleermuisvormen terug te vinden. Het is bijna een sport om te kijken hoeveel je er kan ontdekken.

Ook is er een sjerp van groene glanzende stof, dezelfde stof als gebruikt is voor de Victorian dress.

We vinden het altijd leuk om onderling stoffen te gebruiken voor soortgelijke projecten, al is het maar een klein stukje. Net als bij de Victorian dress is hier met zwart en grijs/zilver kant gespeeld om een soort ‘vergane glorie’ effect te creëren. Door dit op verschillende manieren te appliceren en hier en daar te scheuren wordt een haast stoffig en oud effect gecreëerd.

Om het geheel af te maken wordt het gedragen met een witte strakke broek, zwarte hoge laarzen, een zwaard en een zelfgemaakte hoed. Deze is bekleed met dezelfde stof als het uniform en versierd met hetzelfde gouden kant en borduursels.

Al met al een tijdrovend kostuum maar wel één waar we erg trots op zijn.

Dit kostuum was voor ons eigen gebruik en wordt gedragen door Anja.

Contact gegevens

Werk- en postadres:
Van Aerssenstraat 36d
3135 AC Vlaardingen
Tel: 06 12 07 99 71

atelierphantasma@yahoo.com

KvK nummer:
63198762

BTW-nummer:
127180850B02

Links

Facebook   Etsy   Instagram   DA   Tumblr   Twitter   Pinterest   LinkedIn