HomeKostuumsAccessoiresBestellenContact
Net als bij The Hobbit zijn we op kunst- en kostuumgebied door de Lord of the Rings altijd enorm geïnspireerd geweest. De wereld die J.R.R. Tolkien geschapen heeft en op het doek is gerealiseerd door Peter Jackson is bijna een tweede thuis voor ons geworden. De wondere werelden van de elfen, mensen en dwergen, geweldig! Zo gedetailleerd en goed uitgedacht. We kunnen er zoveel liefde en creativiteit in kwijt. We hebben dan ook met veel plezier replica’s gemaakt. Het kon dan ook niet anders dat we dit heel graag na wilden maken. Het bleef echter niet bij replica’s, het inspireerde ons dusdanig dat we ook kostuums hebben ontworpen in dezelfde stijl; namelijk de vrouw van Thranduil, die we Vanya Ithilwen hebben genoemd.

 

Mirkwood Queen Ithilwen Moonlight Moth dress
Dit was het tweede kostuum dat we maakten voor onze Mirkwood koningin. Mooie Maan oftewel Vanya Ithilwen.

Zoals ook te lezen is bij de Moon coat is, is zij niet alleen een deel van het woud, ze ís het woud. We stellen ons dan ook voor dat dieren zich thuis voelen bij haar. Onze versie van de koningin van Mirkwood is vrouwelijk, sterk, pittig, beschermend maar tegelijk zacht voor diegenen die haar na staan. Een prachtig lichtend wezen, net als de maan waar ze naar vernoemd is.

We wilden dat de maan en de nacht teruggebracht werden in dit kostuum op allerlei mogelijke manieren. Sowieso in het kleurgebruik; kobaltblauw voor de basisjurk als de nacht en tinten zilver en grijs om de maan te representeren. Als inspiratie voor de jurk hebben we gekeken naar de wereld van Tolkien zoals hij gerealiseerd is op film door Peter Jackson en Weta Workshop, de kostuums van Arwen en Galadriel en de vormgeving van Mirkwood. We neigden met haar naar een licht Oosters tintje, met kralenkettingen in de jurk zoals gezien wordt bij danseressen. Hoe groot was onze verbazing dan ook, toen we na het ontwerpen van dit kostuum een special zagen op de DVD’s van The Hobbit over het ontwikkelen van Thranduil en dat ook zij naar Oosterse invloeden hadden gekeken.

Gezien onze liefde voor vlinders en motten en het feit dat dieren door haar en haar lichtende aanwezigheid aangetrokken worden kozen naast de maan en de nacht voor het thema nachtvlinders bij haar. Het kostuum is opgebouwd uit de volgende onderdelen; een blauwe jurk van fluweel, een overrok van antraciet als de donkere zijde van de maan; nog een overrok van grijze chiffon voor het prachtige doorschijnende effect.

Aan deze rok van chiffon zit een sleep van glanzend zilveren stof, als zijnde manestralen. Aan het begin van deze sleep zit een handgemaakte orchidee versierd met kralen, wat de lievelingsbloemen van Thranduil zouden zijn volgens documentatie van de film. Lange mouwen van chiffon die het geheel een statig en toch transparant geheel geven. Op de borst; een applicatie van een nachtvlinder (dezelfde stof als onze tweede versie van de Thranduil jas) met daaroverheen een grijze laag, daaroverheen weer een beschilderde laag kantstof. Daaroverheen een silhouet van een nachtvlinder van bewerkt en zilver geschilderd echt leer. Onder het leer zijn weer lagen weggesneden om de eerste laag van zilver/goud weer te laten zien. Aan deze vlinder zijn diverse kralen kettingen van tinten zilver, wit en kobalt te vinden. Aan de middelste kralenketting; een maantje van Swarovski die ook tweemaal op de riem terug te vinden is. En als laatste; de riem (van weer dezelfde Thranduil stof) waar we bijzonder trots op zijn met dezelfde techniek als het borststuk; een mot met diverse beschilderde lagen, en een zilveren geschilderde en bewerkte mot van leer met antennes van zilveren Miyuki kralen.

De vormgeving van de nachtvlinders is vrij scherp en puntig, met vormen die je veel terug ziet in het design van Mirkwood in de films. Aan deze riem hangen op de punten van de vlindervleugels lange kettingen met parels in wit en zilver tinten, Miyuki kralen en Swarovski bicone kralen en elementen, opgevuld met mooie kwaliteit glaskralen. Ook zijn er, net als bij de Moon coat, echte natuurstenen gebruikt om haar nog meer karakter te geven; ronde kralen van bergkristal, rutielkwarts (bergkristal met draden pyriet erin) en Lapis Lazuli (blauw met goud). De riem zelf is versierd met beschilderd kant (was wit, is door ons naar diverse tinten grijs en zilver geschilderd), dat geappliceerd is als puntige ranken. Tussen deze ranken bevinden zich over de hele riem, Swarovksi drie en vier millimeter hotfix steentjes als sterren én alle maanfases. Deze maantjes zijn gemaakt van dezelfde stoffen die in de jurk terugkomen en twee lagen verschillende soorten zilver gaas. Op de achterzijde van de riem, onder de volle maan, hangt ook een aantal kettingen tot aan de zilveren sleep.

Het idee is dat Thranduil met zijn voorliefde voor juwelen, haar, in onze beleving, zou vol willen hangen met alle mogelijke juwelen. Vandaar dat dit kostuum zo rijk versierd is en schittert. Schitterend zoals het felbegeerde sterren- en maanlicht. Als klap op de vuurpijl; over de armen en borst een werk van zilveren fragiele kettinkjes, met in het midden een door ons ontworpen en gerealiseerde nachtvlinder die op haar borst rust. Het beestje is bijzonder gedetailleerd, ook op de plaatsen waar je niet direct kan kijken zoals de onderkant. Nog een zelfgemaakte grote vlinder bevindt zich in haar haren, een hoofdsieraad met voorop een Swarovski element, kettinkjes die naar achter lopen naar de nachtvlinder toe. Op de vleugels van de vlinder bevinden zich ook maantjes, een knipoog naar onze Ithilwen én naar meerdere echt bestaande nachtvlinders die dat ook hebben. Om het geheel af te maken; een tasje in de vorm van een maan voor kleine spulletjes als we ergens zijn met het kostuum; met uit kant gemaakte handbeschilderde vlinders en dezelfde stoffen als in het kostuum.

Al met al een heel uitgebreid en gecompliceerd kostuum, waar we dan ook erg trots op zijn. Dit kostuum was geen opdracht maar voor ons eigen atelier en wordt gedragen door Sanne.
Mirkwood Queen Ithilwen Moon coat
Het eerste ontwerp dat we maakten voor de garderobe van Vanya Ithilwen, wat in het Elfs Mooie Maan betekent. Sterren- en maanlicht is belangrijk voor elven en de maan als symbool betekent ook veel voor ons atelier.

Toen de tweede film van de Hobbit trilogie uitkwam, the Desolation of Smaug, maakten we kennis met de prachtige garderobe van Thranduil, koning van Mirkwood. We waren direct zo ontzettend geïnspireerd door dit karakter en eigenlijk de hele vormgeving van Mirkwood dat we er meer mee wilden. Het liet ons maar niet los en zo werd Ithilwen langzaam ontwikkeld. Want, hoe zou de moeder van Legolas en haar garderobe eruit gezien hebben? Aangezien ze in de werken van J.R.R. Tolkien ook geen naam mee heeft gekregen kozen we deze zelf..

In 2014 ontwierpen we daarom dit kostuum, als match voor de bekende jas van Thranduil bij zijn troon in onder andere de scène met Thorin Oakenshield. Waar bij Thranduil heel erg de nadruk ligt op mannelijke lijnen in zijn jas, kozen we voor Ithilwen juist vrouwelijke vormen en lijnen. De piping die gebruikt is in haar jas, is dezelfde stof als de eerste versie van onze Thranduil jas. Het kleurpalet voor haar eerste kostuum, kijkende naar Mirkwood en Thranduil, werd zilver, grijs en bruin. Later om haar een eigen touch te geven werd daar nog wit en rood aan toegevoegd..

Uiteraard konden een kroon en sieraad ook niet ontbreken. Er wordt in zowel boeken als in de film gesuggereerd dat Thranduil (en zijn rijk) anders is dan de andere gebieden waar elven wonen, dat hij eigenlijk nogal ‘aards’ is. Je zou kunnen concluderen dat hij niet alleen koning van het woud is, maar ook het bos zélf is. We hebben daar ook uiting aan gegeven door Ithilwen een voering te geven van gekreukte changeant taft, bruin met zwart wat veel weg heeft van een boomschors..

De stof voor de jas zelf is een grijs met zilver, waar ook bloemen, takken en grassen in verwerkt zitten; want ook zij is een deel van het woud. Het zijn beide rijke stoffen die goed in de sfeer van de film passen..

Haar kroon, net als die van hem, is een herfsteditie. Alleen deze is in diverse tinten bruin en wit met diverse technieken beschilderd. Zij is versierd met vlierbessen in diverse stadia en herfstasters (ook beschilderd zodat ze de juiste kleur hadden naar onze zin). De kroon, ketting en borstsieraad zijn net als zij; sterk, pittig, scherp als haar messen maar toch elegant. Een vrouw waar je niet omheen kan. Een stel takken als ketting, waarbij we sterk gelet hebben op de vormgeving van Mirkwood. En een borstsieraad, ook van takken met een stuk witte calciet als steen (waar Thranduil pyriet heeft) geeft het maanlicht weer en een stuk helderheid, vrouwelijkheid en zachtheid. Witte calciet zou volgens de natuurgeneeswijzen motiverend werken, zelfvertrouwen bevorderen, daadkracht, standvastigheid geven en hoop en moed geven. Precies eigenschappen die we dit karakter mee willen geven..

Dit kostuum was geen opdracht maar voor ons eigen atelier en wordt gedragen door Sanne.

Contact gegevens

Werk- en postadres:
Van Aerssenstraat 36d
3135 AC Vlaardingen
Tel: 06 12 07 99 71

atelierphantasma@yahoo.com

KvK nummer:
63198762

BTW-nummer:
127180850B02

Links

Facebook   Etsy   Instagram   DA   Tumblr   Twitter   Pinterest   LinkedIn